İnşaat Taahhüt işleri nelerdir? Nasıl Yapılır? Bu soruların kapsamlı cevapları vardır. Ancak kafanızı çok karıştırmadan bu konular hakkında size kısa kısa ve doyurucu bilgiler sunacağız. Ülkemizde lokomotif sektörlerden bizi olan İnşaat sektörü müteahhit ve taahhüt firmaların projeleri ve çalışmaları ile ilerlemektedir. Bu aşamada inşaat firmaları temel inşaatı, kaba inşaat, ince inşaat aşamalarını adım adım tamamlar. Bu süreç boyunca mimarlık ve mühendislik firmaları ana yüklenici inşaat şirketine alt yüklenici olarak hizmetler sunar.
İnşaat Taahhüt Nedir ?
İnşaat sektöründeki taahhüt işlerini yapan firmalar 2 ayrı sınıfta hizmet verirler. Birincisi ana yüklenici firma, ikincisi alt yüklenici firma şeklindedir. Birde bu inşaat şirketlerine taahhüt işini veren iş veren firma yada gerçek kişiler bulunur. İş veren firma/şahıs istediği işin en uygun bedelle yapılması için ihale açar. İhale şartlarına göre yeterlilik gösteren inşaat taahhüt ihalesine katılan firmalar için saha analizi ve ekspertizi yapılarak bilgiler sunulur. Eldeki dataya ve istenilen işin maahiyetine göre teklifler kapalı olarak sunulur. En uygun teklifi sunan firma ihaleyi kazanarak ana yüklenici inşaat taahhüt firması olur. Taahhüt firması ihalede belirlenen proje usüllerine ve iş teslim tarihine uymakla yükümlüdür.
İnşaat Taahhüt Aşamaları
Ana yüklenici inşaat şirketi yada müteahhit proje ihalesine girmeden önce projeye ait teknik ve fiziki şartnameleri detaylıca inceler. Proje gereksinimlerini, tahmini maaliyeti analiz eder. Projenin büyüklüğü, gereksinimleri göz önüne alınarak taahhüt edilip edilemeyeceği kararlaştırılır. Eğer taahhüt etmeye uygun bir inşaat projesi olduğuna karar verilirse ihaleye katılınır.
İnşaat taahhüt projesinin değerlendirme ve analizi sonrasında projeye teklif sunmak için firma kendini yeterli görür ise teklif hazırlığı ve sunumu yapılır. Bu taahhüt teklifinde projenin özelliklerine ve şartlarına uygun maaliyet analizi, zaman planlaması ve çalışma programı bulunmaktadır.
Taahüt firmasının sunduğu teklif işveren firma yada kişi tarafından olumlu olarak değerlendirilir ve teklif onaylanırsa taahhür firması ile işveren arasında inşaat taahhüt sözleşmesi imzalanır. Sözleşmede tarafların hak ve yükümlülükleri, inşaatın başlama ve bitiş tarihleri, ödeme planı ve olası aksaklıklarda değişikliklerin nasıl ele alınacağı belirtilir.
Sözleşme imzalandıktan sonra taahüt firması inşaat şirketi artık projenin ana yüklenicisi konumundadır. Projenin planlanan zaman ve kalite standartlarına uygun olarak ilerlemesi için iş paylaşımı yapacağı alt yüklenicilerle beraber işçilerin ve işin organize edilmesini sağlar. İnşaat çalışmaları başladıktan sonra sözleşme gereklilikleri ile iş güvenliği esasları sağlanıp sağlanmadığına dair kalite kontrol çalışmaları uygulanır.
İnşaat süreci tamamlandığında taahüt firması işin tamamlandığını iş verene bildirir. İş veren son kontrolleri yaparak varsa gördüğü eksiklikleri müteahhite bildirir. Son eksiklikler tamamlanır, son kontroller gerçekleştirilir projeye ve sözleşmeye aykırı bir durum söz konusu değilse işveren projenin tamamlandığını ve teslim aldığını kabul eder. Müteahhitin kalan ödemesi tamamlanarak inşaat taahhüt projesi tamamlanmış ve teslim edilmiş olunur.
İnşaat Taahhüt Sözleşmesi
İnşaat taahüt sözleşmesi işveren ile müteahhit firma arasında imzalanır. Sözleşme iki tarafın haklarını ve yükümlülüklerini belirtir ve projenin hangi şartlarda yapılacağı ve ne zaman teslim edileceği gibi teknik detayları barındırır. İnşaat taahüt sözleşmesinde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar şunlardır;
ASözleşmede yer alan teknik şartnameler, iş güvenliği esasları, projenin teslim süresi, ödeme koşulları ve inşaat aşamasında kullanılacak malzemelerin kalite standartlarının niteliği dikkatle incelenmelidir.
İnşaat sürecinin baştan sona aşamaları dikkate alınarak başlangıç ve bitiş süreleri net olarak belirlenmelidir. Bununla beraber projenin toplam maliyeti tahmini olarak heaplanmalı ve bu doğrultuda ödeme planı netleştirilmelidir.
Projenin inşa sürecinde karşılaşılabilecek özel durumlar nelerdir belirtilmeli ve bu doğrultuda oluşabilecek değişiklikler, bu değişikliklerin oluşturacağı ek maliyetler ve tüm bunların sonucu proje tamamlanma sürecinin değişmesi gibi durumların kapsamlı şekilde ele alınması gerekmektedir.
Ödeme koşulları sözleşmede net şekilde belirtilmelidir. Projenin başlangıç fazından tamamlanıp teslim sürecine kadar geçecek sürede hangi aşamalarda hangi tutarlarda ödeme yapılacağı işveren ve müteahhit tarafından belirlenmelidir.